|
Historia jednej miłości
Było na tyle trudno, że taniec jednak różni się od akrobatyki, inny charakter ruchu, inaczej pracuje się ciałem
Rozmowa z Aleksandrem Kopańskim, tancerzem Śląskiego Teatru Tańca, prowadzącym zajęcia z body conditioning
- Od jak dawna zajmujesz się body conditioning i jak wyglądały początki?
Aleksander Kopański: Zajęcia z BC prowadzę na Konferencji po raz drugi, wcześniej trenowałem akrobatykę przez dziesięć lat. BC to zajęcia, które były wówczas moją rozgrzewką, zaprawą, przygotowaniem do prawidłowej części treningu. Trochę je uprościłem, przerobiłem, aby móc przekazać je innym, nie trenującym wyczynowo.
- Na czym polega BC? Można tego nauczyć – to skodyfikowana technika czy rodzaj podejścia do pracy z ciałem?
AK: To nie jest tak, jak z tańcem – masz jakąś technikę, sposób poruszania się. Są pewne ćwiczenia, każdy jest zbudowany tak samo: dwie ręce, dwie nogi. Są ogólne zasady ćwiczeń, niezależnie kto je wykonuje: od czego zacząć rozgrzewkę, jak pracować, żeby nie zrobić sobie krzywdy, jak wzmacniać mięśnie – jakie ćwiczenia, z jaką intensywnością, kiedy należy sobie odpuścić i przerwać pracę lub wiedzieć, że się pracuje zbyt dużo. I to jest wiedza, której można nauczyć. Niektóre ćwiczenia są na tyle szczegółowe, że wykonując je można nie dość, że sobie nie pomóc to wręcz zaszkodzić. Znając pewne wytyczne w ustawieniu ciała można pracować tak, żeby ćwiczenia dały konkretne efekty.
- Czy zajęcia są prowadzone wg Twojej autorskiej koncepcji, posiadasz jakiś program pracy, konkretne założenia?
AK: Kształt zajęć wynika z trzech rzeczy: mojego doświadczenia wyniesionego z trenowania, pracy w Śląskim Teatrze Tańca i obserwowania własnego ciała – wyciąganie pewnych wniosków z tego, które ćwiczenia pomagają tancerzowi a które nie. Również uczestnicząc w lekcjach różnych nauczycieli staram się zwracać uwagę na ćwiczenia dotyczące bezpieczeństwa... Myślę, że moje zajęcia są tego wypadkową.
- Do kogo są zaadresowane? Kierujesz je wyłącznie do osób początkujących i średnio zaawansowanych w tańcu współczesnym?
AK: Jak sama nazwa wskazuje – są ogólnorozwojowe, więc teoretycznie może w nich uczestniczyć każdy. Jednak nie ukrywam, że ćwiczenia są dość forsowne fizycznie. Staram się dostosować do grupy, w tym roku grupa uczęszczająca cechuje się sprawnością, pewną świadomością ciała. Nie mogę zagwarantować, że ktoś, kto rozpocznie kurs w drugim tygodniu, bez podstawowej wiedzy, nie zrobi sobie krzywdy. Poziom obciążenia dostosowuję do tej grupy, która już tydzień ze mną ćwiczy. To zajęcia, które pod względem przyswajania informacji i koordynacji nie są trudne, ale są wymagające fizycznie. Pomagają lepiej zrozumieć swoje ciało, nauczyć się pracy z nim. Staram się ustawić ciało uczestników pod taniec, aby ruchy, które będą w przyszłości wykonywać cechowała określona jakość.
- W jaki sposób Tobie body conditioning pomaga jako tancerzowi ŚTT?
AK: Akrobatyka to sport, który nie jest wyspecjalizowany – pracuje się nad ogólnym rozwojem sprawności. Przygotowuje się ciało, aby mogło wykonać każdy ruch. Wszystkie ruchy oparte są na prawach fizyki. W technice Jacka Łumińskiego również wszystko opiera się na fizyce – staramy się wykonać ruch na granicy naszych możliwości, zachowując zasady fizyki a nawet biomechaniki.
- Łatwo było odnaleźć się w grupie ŚTT akrobacie? Miałeś wcześniej doświadczenia związane z tańcem?
AK: Kilka lat wcześniej, zanim zacząłem pracę z Teatrem, poznałem Tomka Wesołowskiego. Trenowaliśmy w jednym klubie – on kończył, kiedy ja zaczynałem. Miałem z nim kontakt przez cały czas, kiedy tutaj pracował, przyjeżdżałem na Konferencję, brałem udział w zajęciach. Było na tyle trudno, że taniec jednak różni się od akrobatyki (śmiech), inny charakter ruchu, inaczej pracuje się ciałem. Jeśli chodzi o integrację z grupą to nie było żadnych problemów, ponieważ większość zespołu już znałem.
Większość tancerzy ŚTT nie miało wykształcenia tanecznego. Sam ukończyłem leśnictwo, w zespole bywali tancerze po ekonomii, prawie, a nawet tancerz pielęgniarka (śmiech).
- Dziękujemy za rozmowę.
Dominika Szala Mateusz Żurek
|