CriticalDance Forum

It is currently Thu Jan 17, 2019 3:28 pm

All times are UTC - 7 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Dansgroep Krisztina de Châtel maakt Tando samen met Comp
PostPosted: Tue Jun 13, 2006 11:31 am 
Offline

Joined: Wed Apr 11, 2001 11:01 pm
Posts: 6883
Location: El Granada, CA, USA
PERSBERICHT
TANDO
DANSGROEP KRISZTINA DE CHÂTEL - COMPAGNIE SALIA NÏ SEYDOU


PREMIÈRE 7 juli 2006 Julidans, Stadsschouwburg Amsterdam
SPEELPERIODE 7 en 8 juli 2006 Julidans
4 t/m 30 november 2006 theatertournee
december 2006 voorstelling in Burkina Faso

Aarde. Europese en Afrikaanse aarde. Onze wortels en die van hen, een complex geheel van verschillen én overeenkomsten. Dansgroep Krisztina de Châtel maakt samen met het dansgezelschap Salia nï Seydou uit Burkina Faso Tando. Dit woord betekent aarde in de moedertaal van het West-Afrikaanse gezelschap.

Tando draait om ontmoetingen tussen Europese en Afrikaanse dansers. Begeleid door Afrikaanse live muziek. Een zoektocht naar contact. Werelden die soms botsen, maar lichamen die elkaar letterlijk en figuurlijk tegen het lijf lopen. Soms op een heftige manier, soms teder, zo verschillend als mensen kunnen zijn. De verbeelding van drie choreografen aan het werk: Krisztina de Châtel, Salia Sanou en Seydou Boro.

De eerste voorstelling die De Châtel van haar Afrikaanse collega’s zag, maakte indruk: ‘Sober, strak, compact en ritmisch. Deze aspecten vielen me op. Ze deden me denken aan mijn eigen visie op dans.’ Wat de choreografen ook verbindt, is hun interesse voor de puurheid van de bewegende mens, met al zijn onrust, drift, dynamiek en explosies. ‘Voor hen én voor ons geldt: hoe authentieker, hoe beter', aldus De Châtel.

Dansgroep Krisztina de Châtel en Compagnie Salia nï Seydou

De choreografen Krisztina de Châtel, Salia Sanou en Seydou Boro hebben alledrie een gelijk aandeel in de productie. Het dansgezelschap Salia nï Seydou is gevestigd in Burkina Faso en is regelmatig op tournee in het buitenland. De groep is genoemd naar de oprichters: Salia Sanou en Seydou Boro. Hun stijl kenmerkt zich door een unieke, eigenzinnige combinatie van Afrikaanse en moderne Westerse dans en theater. Hun geëngageerde werk is altijd herkenbaar als dans, ondanks de theatrale en verhalende kenmerken. De expressiemogelijkheden van het lichaam blijven centraal staan.

Salia en Seydou leerden elkaar in 1992 kennen, waarna ze in 1994 hun eigen gezelschap oprichten. Salia en Seydou maakten in hetzelfde jaar hun eerste gezamenlijke choreografie: Le siècle des fous. Hierna volgden verschillende andere choreografieën, afwisselend gezamenlijke en soloprojecten. Tagaalà, le voyageur en Weeleni waren tijdens het festival Julidans in Amsterdam te zien in 2001 en 2003. Het gezelschap geniet inmiddels internationale bekendheid.

De van oorsprong Hongaarse Krisztina de Châtel heeft de afgelopen dertig jaar ruim vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. Ze heeft een ongekende vernieuwingsdrang, maar blijft tegelijkertijd trouw aan zichzelf. In haar voorstellingen gaan dans, muziek en beeldende kunst vrijwel altijd een samenspel aan. Ze kiest er regelmatig voor om buiten het theater te werken. De gebruikte ruimte is dan inspiratiebron en een wezenlijk onderdeel van de choreografie. De afgelopen jaren maakte ze onder meer voorstellingen in de middeleeuwse Vleeshal in Middelburg, het Van Gogh Museum in Amsterdam en de Grote of St. Bavo Kerk in Haarlem.

Tando wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, Hivos – NCDO Cultuurfonds, Stichting DOEN, VSBfonds, Stichting Dioraphte en Julidans.
WWW.DECHATEL.NL - WWW.SALIANISEYDOU.NET

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nanja Ruiter, publiciteit, telefoon 020-6695755, nanja@dechatel.nl


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC - 7 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group